DOOD SPELMOMENT

Zappend zie ik beelden van de aankomst van een voetbalelftal bij een hotel. Prachtig beeld.
Dan stappen ze uit de bus met enorme koptelefoons op hun meestal kaalgeschoren koppen. En je zou dan willen weten naar welke muziek ze luisteren. Als ik een gok zou moeten doen, schat ik hun muziek in op hard en agressief. Maar dat kan een vooroordeel zijn natuurlijk.

Dan hun ogen. Wezenloos. Dat kunnen voetballers ook als geen ander, ze kunnen heel mooi wezenloos kijken. Die starende blik in het niets. Die volledige desinteresse in het onbenullige leven buiten een veld.
Sommigen trekken een koffer op wieltjes achter zich aan. Ik wed, volgepakt met computerspelletjes, vechtgames, dat soort dingen.

Dat mechanische lopen naar de hotelingang. Niemand kan beter mechanisch en levenlozer naar een hotelingang lopen dan een voetballer. Het schijnt dat ze daar zelfs niet op hoeven te trainen.
Pas vlak voor de wedstrijd komt er een bobo die de sleuteltjes op de ruggen van de voetballers opwindt.
Dat is een mooi moment, dat opwinden. Vanaf dat moment verandert alles in het hoofd van de voetballer.
Dan zie je ze, vlak voor de wedstrijd begint, vol leven het veld oplopen en in de rij gaan staan om naar een volkslied te luisteren.

Dan zie je ineens een stel figuren die je normaal gesproken alleen in de isolatiecel van een streng beveiligde inrichting aantreft.
Er staan een paar kerels tussen die kijken alsof ze er niet mee zitten elkaar straks met een blok beton de hersens in te rossen.
De meesten hebben zich van boven tot onder laten onderkliederen met een tsunami van tatoeages. Het enige wat nog ontbreekt is een bot door de neus.
Tijdens de wedstrijd slaan ze elkaar voortdurend met hun ellebogen de hersens in. Of schoppen elkaars kruisbanden aan gort.

Vooral die ellebogen. Niemand beseft beter dan een voetballer wat de functie is van een elleboog. Ellebogen zijn speciaal gemaakt voor voetballers.
Nu zie ik het weer gebeuren. Twee voetballers springen omhoog naar een bal en beiden plaatsen ze zeer professioneel de ellebogen op elkaars neuzen. Dat beeld blijf je bij.
Dat wil je eindeloos in de herhaling zien.
Ze liggen allebei voor dood op de grond. Misschien zijn ze wel echt dood.
Niemand die er wakker van ligt. Het spel gaat door en er wordt gescoord.

‘Tsja, dat was een doelpunt uit een dood spelmoment,’ hoor ik een trainer na de wedstrijd uitleggen.
Hij meent het…Dat kun je zien.
Je schrikt ervan.
Maar je accepteert het, want het is voetbal….

 

Advertenties

55 thoughts on “DOOD SPELMOMENT

 1. Alles gelezen en goedgekeurd !
  Raymond Goethals (een bekende en goeie trainer ) zei ooit ; Ik ben geen trainer , maar een kleuterleider , want voetballers zijn echt kleuters. Gisterenavond een voorbeeld van een echte elleboogaanslag bij Lokeren- Club Brugge ! Iron Mike (bijnaam ) was totaal groggy , niet gezien natuurlijk , maar de beelden staan er mooi op en volgens te lezen (krant) krijgt deze aanslag een staartje en met rede !

 2. Oorspronkelijk voet-
  balde men met de kop
  van de dode vijand

  De ellebooghoek
  en de borststoot zorgden voor
  verdoofde offers

  De scheidsrechter had
  toen nog de rol van de beul
  voor een verse bal

 3. Het gaat de laatste tijd ook niet meer over voetballen, maar meer over hoe kan ik zo goed mogelijk vallen en daar een strafschop voor krijgen. Het is niet meer wat het geweest is.

 4. Paco ik neem aan dat jij het weet.
  De herhaling is uitgevonden om de kijker te laten zien dat de wedstrijd uitsluitend bestaat uit dode spelmomenten.
  Vandaar dat de balletuitvoering achter de glazen deuren van het Maasgebouw bij Feyenoord ook de hele avond werd herhaald.
  Want dode spelmomenten zijn ook (omdat ze immers dood zijn) niet meer gebonden aan het grasveld maar kunnen zich ook op andere lokaties afspelen. De transfer is daar ook een bekend voorbeeld van.

 5. Het begint al bij de ouders die langs de lijn staan te schreeuwen tegen hun kroost. Die leren niet anders dan dat voetbal oorlog is. Van hun ouders. Dus tja…

 6. Voetbal is mijn ding niet, dus ik volg het ook niet zo. Blijkbaar doe jij dat wel en je hebt er, zoals altijd, weer een knap, analyserend log over gemaakt zoals we dat van jou gewoon zijn Paco.
  Blij dat je me vond op mijn interiemblog, zo kon ik ook weer op jouw blog: ik was namelijk met al die perikelen bij weblog mijn linkjes kwijt.

 7. Dag Paco, na lange tijd kwam ik weer es bij je lezen. Het deed me goed, ik heb weer heerlijk gelachen(werd verdomme ook weer eens tijd!!)
  Voorlopig blog ik nu ook bij wordpress, weblog.nl ligt er nog steeds uit en bij blogspot is het volgens velen zo verrekte moeilijk reageren.
  Ik ben even niet zo actief in het bloggen maar lees wel des te meer bij andere mede-webloggers.
  Lieve groetjes, Geesje

 8. ik zit hier thuis met 4 voetbalfans.
  de een is voor twente, 2 voor feyenoord en eentje voor ajax…
  je moet ze eens zien: het lijkt wel oorlog.
  achterlijk gedoe, en nu je het zegt: dat wezenloze van die spelers, die stomme blik in de ogen, zullen ze allemaal hersendood zijn?
  dat moet bijna wel.
  (wegens gebrek aan weblog zit ik nu bij wordpress, je bent welkom)

 9. Ik had je ingeschat als een voetballiefhebber, Volendam staat zeker slecht…… Afgelopen zondag heb ik ook weer een sportverslagje gedaan, was razend enthousiast over agressie en gretigheid van mijn cluppie (ROHDA Raalte, naast Feyenoord uiteraard)

 10. @Paco; Ik heb me opnieuw een deuk in het lijf gelachen. En voor wat het waard is. Ik ben het helemaal met je eens. Heb jij al een tatoo?

 11. Dat ze elkaar afmaken moeten ze zelf weten. Dat mensen daar op afkomen is tot daar en toe. Dat zo veel publieke middelen gefaciliteerd worden voor een potje vechten om een bal is echt om te kotsen.

 12. Oeps, een wel heel lange vakantie wellicht?

  En … ik ben weer terug in blogland. Weg bij weblog, ik ben gaan blogspotten. Hartekreten is verdwenen, tegenwoordig is het Ratjetoe4u. Tis even wennen, maar het zal goed komen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s