DE PROOI

De tractor komt met veel lawaai onze kant oprijden.  Als een soort kwaadaardige tumor zetelt de withete boer bovenop de tractor. Dan passeert hij ons. Rakelings.  De zeis in zijn hand schampt de zijkant van mijn,  nog steeds,  stilstaande auto. Krijsend gekras. Fladderende lak.  Merkwaardig genoeg start mijn auto weer na drie startpogingen.

‘Wat gaat u hieraan doen meneer Paco?’  vraagt mijn medewerker,  meneer Froc.
‘Even niets,  meneer Froc.  Mijn goede vader zei altijd:  ‘als je geschoren wordt moet je stilzitten.’  En gelijk had hij.
‘Maar er zit een kras op uw auto, meneer Paco.’
‘Boeiend,  meneer Froc. Maar gezien de omstandigheden niet boeiend genoeg.  Jij rijdt, trouwens.  Dan kan ik even relaxen.’

Met meneer Froc aan het stuur rijden wij de bewoonde wereld weer tegemoet. Intussen lees ik het meesterwerkje van Jeroen Smit.  “DE PROOI” heet zijn boek en het geeft een helder inkijkje in de graai en grijpcultuur van het bankwezen en in het bijzonder dat van de ABN-Amro bank.
‘Wat leest u,  meneer Paco?’
De prooi.’  Moet je ook lezen,  meneer Froc.  Een must voor elke gouddelver.  Het laat zich lezen als de bijbel.  Met name het oude testament komt in ‘de prooi ‘ flink aan bod.
Meneer Froc staart mij aan en kijkt net op tijd terug om een bijna-dood-ervaring te voorkomen: Een tegemoetkomende bus passeert ons rakelings.
‘Bijbel?’
‘Ja,  daar lijkt de prooi op.  Beide boeken hebben veel raakvlakken.  Bijvoorbeeld; het dansen om het gouden kalf.  En laat de vorige bestuursvoorzitter van De bank nou precies zo heten!
Ik zweer het. Kalff heette die man. Wie verzint zoiets!  Dat was vlak voor zijn opvolger,  Grijpgraag Groenink, de macht overnam en als een soort verlichte Jezus de bank naar de kloten hielp en door de media vervolgens gekruisigd werd.  Raakvlakken, meneer Froc.  Raakvlakken. Daar gaat het om. De geschiedenis herhaalt zich altijd weer.’

Omdat ik meneer Froc’s rijkunsten niet vertrouw leg ik het boek op de achterbank en zie daar een deken met inhoud liggen: ‘wat zit er in die deken, meneer Froc?’
‘Dat is een, van niet echt te onderscheiden,  vervalsing van Frans Hals,  meneer Paco.  Kent u Frans Hals?’
‘Jazeker, meneer Froc.  Ik heb al zijn cd’s.  Zal ik er wat van kopiëren voor uw MP3?’

Meneer Froc kijkt mij geschokt aan. Lege ogen in een leeg gezicht.  De auto rijdt door,  zij het iets naar links.  Een tractor komt ons tegemoet. Aan de zijkant hangt een zeis.
Froc ziet het eindelijk en verstart. Ik niet.. Ik duw zijn handen weg ,  pak het stuur lichtjes beet en wacht tot de tractor vlakbij is en corrigeer pas op het laatste moment.  Tot mijn genoegen zie ik dat de tractor teveel is uitgeweken en in het slootje naast de weg is gedenderd.  Er zit geen kwaadaardige tumor meer op de tractor.  Ik houd ervan als dingen gaan zoals het moet.
‘Laten wij het nu eens even uitgebreid over die Frans Hals hebben,  meneer Froc’.

Advertenties

40 thoughts on “DE PROOI

  1. Kijk Paco, de wortels van de bank zijn de Nederlandsche Handels-Maarschappij. Rijk geworden door uitbuiting en door de heroine- & cokehandel met de Chinezen. Was verkrijgbaar bij de Drogist. In druppelvorm voor baby’s, zodat ze zonder gekrijs in slaap vielen. ’t Zat er vroeg in. Ook bij de onwetende Oranje aanhangers.

  2. De bijbel is net zoals bij ons een mythe en sagen verhaal , maar voor de Joden!
    Deze geloofsboeken van alle soorten “merken” geloof hebben enkel maar verdriet , ellende , oorlogen , onderdrukking en vernedering aan de mensheid toe gebracht !
    Voor mijn part weg ermee !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s