STROOMSTOOT

Sinds Bopske’s moeder is geemigreerd naar Trinidad&Tobago is Bopske weer redelijk opgeknapt. Om het gemis van zijn moeder te compenseren ging hij naar de bibliotheek om cavia’s te lenen.

De vrouw van de bibliotheek kent Bopske en stond helemaal niet gek te kijken van zijn vraag. Ze legde hem rustig uit dat cavia’s lenen niet kon omdat dat zo lastig is met afstempelen. Bopske bleef kalm en sloeg maar drie kasten met boeken naar buiten. Ondanks het feit dat hij zeer opgewonden raakte van de bibliotheekmevrouw. Maar oké, Bopske raakt al opgewonden van een damesfiets

Wat dat betreft was Bopske vroeger veel agressiever. Neem nu vorige week; toen bleek dat de pastoor wekelijks door de drogist werd bijgepraat over de condoomverkoop heeft Bopske maar twee uur op de pastoor lopen intrappen. Vroeger kon dat wel een dag duren. Wij wisten niet beter.

Ik bedoel, in die tijd ging Bopske ook veel zwemmen en dan sloeg hij zich eerst een tijdje warm op de badmeester. Niermand die daar van opkeek. Daar wende je aan.
Er klaagde wel eens iemand over al dat bloed in het water, zoals laatst de lokale slager maar dat was altijd eenmalig.’
Bopske liep dan een dag later bij de slagerswinkel binnen en gaf de slager een por met een zwaar stroomstootwapen. Vroeg hij daarna aan de klanten wie er verse rookvlees wilde. Niemand die weigerde uiteraard. Dat kwam gewoon niet in je op.

Nu zitten de vrijeradicaal Ab en ik koffie te drinken bij Bopske. Ab heeft hem gister een hok wilde konijnen cadeau gedaan, maar Bopske belde dat die konijnen raar deden.
‘Wat doen ze dan, Bopske?,’ vraagt Ab bezorgd.
‘Ze blaffen naar de maan,’ zegt Bopske met een treurig gezicht.
‘En ze horen alleen overdag te blaffen’

Daar moet Ab over nadenken: ‘Ik weet het al, Bopske. Dat komt omdat de konijnen uit Friesland komen. Daar komt de maan eerder op. Friese konijnen zijn daar heel strikt in. Heeft met traditie te maken.’

Bopske kijkt naar Ab en dan naar zijn stroomstootwapen..

Advertenties

41 thoughts on “STROOMSTOOT

 1. Ab zal vast wel zo slim zijn geweest om snel naar een konijn te grijpen ter verdediging. Niet diervriendelijk, maar je moet toch iets in zo’n situatie …

 2. Hmm, de groenteboer met z’n kroppen sla voor de konijnen is in ieder geval tot nu toe Bobske’s dans ontsprongen. Da’s al heel wat.

 3. Amice! en anderen!

  U weet dat het alom gezegde in Fryslan “Fryslan Hoppe” is ( Nitte verwarren met Fryslan Bopske, doch dit terzijde). Hoppe, niet te verwarren mt Jenever ( ook dit terzijde), heeft komt uit het Fries legendarisch geworden streken roman”Bij de Konijnen Af!”. De schrijver Drek )..) Obbema ( verre neef van Obama, uw allen bekend als Thé Presidnt of thie Joe Es Ee ) heeft daar zelfs de Grote Prijs dr Fries Doorlopers voor ontvangen uit handen van niet minder Douwe De Jong , die na zijn emigratie furore maakte als voorspeller van aandeelkoersen en zijn eigen beurs goed kon vullen. Douwe De Jong liet een paar na zijn emigratie ( er was in Fryslan niets te verdienen in d koffiebranderij van Egbert Douwe) zijn naam verandern in Dow Jones… Nou we wetn nu wat voor gevolgen dit heeft op de aandelen markt. Maar Douwe , pardon Dow ,,is niet meer onder ons.
  Doch het bovenstaande ook terzijde en wellicht niet terzake doende.

  In ieder Fries huis heeft men een stroomstoot wapen. Het kan in het noorden namelijk “friezen en dooien” en dan hb je echt wel stroom nodigen om je te wapenen tegen de koude ( herinnert u zich 1963 nog..man oh man toen was het koud, bitterkoud)
  Geen getuige van Jehova waagde zich op straat… er zijn dan ook vele doodgevroren tijdens het declameren uit hun boek..om na de verbranding samen te prevelen.. “de heer laat ons in de steek”

  Sinds de winter van ’63 zeggen de friezen”daar wordt mijn pies niet lauw of warm van, de getuigen blaten alleen nog maar”

  “Blaffende konijnen bijten niet” en daarom is het zo rustig in Fryslan.

  Fryslan Hoppe dus en met flierjekleppen wordt dan echt bedoeld het klepperen van de brievenbus als een goudvis bekt om naar binnen te mogen.
  Bopske wordt daar vrolijk van als een haring in mootjes dat stinkt naar oude sokken ineen Friese onkruidkoek ( chte specialiteit tijdens de Snitsweek)

  Maar alles terzijde! Dik Bruna is er rijk mee geworden!

 4. Het bovenstaand werd geproduceerd met koud vingers…

  Amice! en anderen!

  U weet dat het alom gezegde in Fryslan “Fryslan Hoppe” is ( Ntet te verwarren met Fryslan Bopske, doch dit terzijde). Hoppe, niet te verwarren met Jenever ( ook dit terzijde), heeft komt uit het Fries legendarisch geworden streken roman”Bij de Konijnen Af!”.

  De schrijver Drek )..) Obbema ( verre neef van Obama, uw allen bekend als Thé Presidnt of thie Joe Es Ee ) heeft daar zelfs de Grote Prijs dr Fries Doorlopers voor ontvangen uit handen van niet minder dan Douwe De Jong , slavendrijver van cavia’s , angsthazen en shijtlijsters, die na zijn emigratie ( de crisis van 1928) furore maakte als voorspeller van aandeelkoersen en zijn eigen beurs goed kon vullen.

  Douwe De Jong liet een paar jaar na zijn emigratie ( er was in Fryslan niets te verdienen in de koffiebranderij van Egbert Douwe “Cavia koffie, hmmmmm een traktatie waard” en U moet de AngstHazen van AH hebben) zijn naam veranderen in Dow Jones…

  Nou we weten nu wat voor gevolgen dit heeft op de aandelen markt. Maar Douwe , pardon Dow ,,is niet meer onder ons.
  Maar de snitsweek gaat gewoon door en Egbert Douwe heet nu Douwe Egberts en wij sparen de punten om na 2 miljoen punten ene gratis goudvis in DE bak te kunnen ontvangen.. Dat weer wel.

  Doch het bovenstaande ook terzijde en wellicht niet terzake doende.

  In ieder Fries huis heeft men een stroomstoot wapen. Het kan in het noorden namelijk “friezen en dooien” en dan heb je echt wel stroom nodigen om je te wapenen tegen de koude ( herinnert u zich 1963 nog..man oh man toen was het koud, bitterkoud)
  Geen getuige van Jehova waagde zich op straat… er zijn dan ook vele doodgevroren tijdens het declameren uit hun boek..om na de verbranding samen te prevelen.. “de heer en de hoer laten ons in de steek”

  Sinds de winter van ’63 zeggen de friezen”daar wordt mijn pies niet lauw of warm van, de getuigen blaten alleen nog maar”

  “Blaffende konijnen bijten niet” en daarom is het zo rustig in Fryslan.

  Fryslan Hoppe dus en met flierjekleppen wordt dan echt bedoeld het klepperen van de brievenbus als een goudvis bekt om naar binnen te mogen.
  Bopske wordt daar vrolijk van als een haring in mootjes dat stinkt naar oude sokken ineen Friese onkruidkoek ( echte specialiteit tijdens de Snitsweek). In Slotn drinkt mn sloten van d.e. producten en in Zoals de Bolward is vertrouwt hij zijn gasten.

  Maar alles terzijde! Dik Bruna is er rijk mee geworden!

 5. Ik had dat zwembad na die opwarming wel eens willen zien hihi.
  Het was weer heerlijk bijlezen, dankjewel Pacco, ik kom hier écht graag voorbij!
  En bedankt voor je lieve, steunende reactie hoor!

 6. Wat een licht ontvlambaar type is het toch, die Bopske (die verdacht veel op de vader van Pippi Langkous lijkt, maar dat terzijde).
  Dat zwemmen in bloedbaden doet Bopske natuurlijk om enigszins af te koelen. Maar dat strookt weer niet met het feit dat hij daarna de slager port met een zwaar stroomstootwapen, alleen maar omdat deze klaagde over al het bloed in het water. Maar oké, dat was altijd eenmalig. Wat eigenlijk betekent dat dit voortdurend één keer voorkomt.
  Anyway, ik zou ook treurig worden van konijnen die alleen ’s nachts blaffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s