FRANSE TENT

Wij hebben een heftige week achter de rug,  mijn compagnon de vrijeradicaal Ab en ik.  Ab’s buurman viel uit zijn raam op vier hoog toen hij bezig was de ramen te zemen. Het werkt in zo’n geval niet mee dat je bijna 96 bent, maar heftig is het wel.

Op de terugweg na de begrafenis stelt Ab voor om de vieze smaak weg te spoelen in een restaurant van naam. ‘Even een pierenverschrikker nemen om op adem te komen,’  stelt hij voor.
Pierenverschrikker!
De plaats waar wij net vandaan komen in aanmerking genomen,  valt er nog veel winst te behalen met betrekking tot de woordkeuze.
Ik parkeer de auto voor een Franse tent die ‘Chez Maurice’  heet.  Ab trekt een wenkbrauw op: ‘Wou je hier eten?  Die Fransen flikkeren overal saus overheen,  man.  Om te verhullen dat er vrijwel niks te vreten op je bord ligt.’
‘Precies, Ab.  Maar aan de andere kant,  ze serveren hier ook van die witte krieltjes.  Echt spierwit, weet je wel?   Waar jij zo gek van bent.  Persoolijk denk ik dan;  die krieltjes liggen daar maar op je bord als de kloten van een albino duinkonijn waar alle smaak uit is gekookt maar oké,  Ab is er gek op.’

Wij lopen de Franse tent in.  Alles is geel binnen.  De wanden,  het plafond,  de vloer.  Zelfs de kop van de ober ziet er uit alsof hij in een emmer gele verf is gedoopt.
Ober vraagt ons wat wij wilen drinken en Ab bestelt twee pierenverschrikkers. Ober verstart.
Niet ten onrechte overigens.  Uiteindelijk weet hij eruit te persen: ‘Willen de monsieurs ook nog wat eten?’
‘Zeker,’  zegt Ab.  ‘Doe mij maar een mega  Big Mac.  En iets van de kiloknaller.’
Om een mega Big Mac vragen in een Franse tent.  Dat durft alleen Ab.
De ober verstart nog meer en staat nu te kijken alsof Jamie Oliver voor zijn neus een pastinaak staat te verkloten boven een emmer zeepsop.
Geschokt loopt hij naar de keuken.

Intussen kijk ik naar de tv die boven de bar hangt.  En ik zie voor de 10.000ste keer beelden van een junkzangeres die is overleden terwijl ik gek genoeg nog maar één beeld heb gezien van 10.000 , aan honger overleden,  kinderen in Afrika.
Vreemde prioriteiten houden wij er hier op na in het beschaafde Westen.
Daarna beelden van een gestoorde Noor die dood en verderf heeft gezaaid op een eiland in Noorwegen.
Ab kijkt er ook naar.  ’Zitten wij her nog wel veilig?’  vraagt hij.
‘Hoezo,  Ab?’
‘Nou,  voor je het weet komt er een randdebiel met een machinegeweer binnenstormen die uit naam van Lodewijk de veertiende . Onder verwijzing naar Napoleon, en geïnspireerd door Nostradamus de derde,  de boel hier aan gort komt schieten. ‘
‘Tja, Ab.  Gekken hou je altijd maar dan hebben we in ieder geval nog een bord kloten van een albino duinkonijn gegeten.’
Ab schudt zijn hoofd.
De ober komt eraan met twee borden.
Gele borden…

Advertenties

42 thoughts on “FRANSE TENT

 1. Paco ik lees wel , jullie vervelen je ook nooit haha en dan het taal gebruik hoe kom je er op
  ik eet dan toch liever hier gewoon thuis , dan weet ik wat ik krijg , maar ja moet er zo wel de keuken voor in
  wens je een goed weekend

 2. un vin d’honneur piercinq,
  dat die ober dat niet kon vertalen
  geelzucht is in Frankrijk misschien een hersenkwaal
  nog gecondoleerd met die buurman van Ab
  zo hoogbejaard, dat moet een flinke klap hebben gegeven 😉

 3. Gele borden van de curry? Dat gebruiken ze toch niet in de Franse keuken? Ab die schrik heeft. Dan moet het wel een hele heftige week zijn geweest.

 4. weet niet of een bord kloten van een albino duinkonijn eten onder de noemer normaal valt, maar ik kan er best wel inkomen, wat op zich ook geen verdienste is natuurlijk.
  leuke zaterdag, paco

 5. Als ik moest kiezen tussen uitgekookte kloten van een albino duinkonijn alias witte krieltjes geserveerd op een geel bord en een Big Mac …. dan reed ik nog ff een stukkie verder naar Chez McDonald’s 😉

 6. Beter een glazenwasser dan een zakkenwasser hihi, maar een dode glazenwasser is een ramp, in onze contreien toch: ze zijn dun gezaaid!
  Fijne zondag Paco!

 7. Heer {Paco, Amice ( zoals ik verwacht te mogen toetsen)!

  Het is me toch wat ons leventje waar men “Goede morgen”” zegt en vandaagt bedoeld. Bonjour tristesse et condoleances met het verlies van alweer een glazenwasser. De “kloten van bok” zult u bedoelen meneer, hij is van de ladder of uit het raam (fenetre) gevallen zo op siene klottuh.. Tja, de kool n de geit niet sparen, laat staan de bok.

  Maar god, zoals altijd het bovenstaande ter inleiding als wartaal en doch terzijde. Tja, Ami Wijnhuis ..ik neem nog een slok! Hoorde ik zo zijdelings tijdens een wandeling in Keulen, waar ik deze dagen evn verbleef…”Mijn vrouw heeft en fraai lijntje, daar snuif ik graag aan” En dat deed ik dan ook maar ’s vonds in het Radisson Hotel Blu… Je moet wat als je het in Keulen niet hoort donderen, toch.
  Maar ook dit terzijde.

  De Heino aardappeltjes, Der Heino Krielen (c-22) is als nieuw aardappelsoort op het menu gekomen. Je krijgt er gratis en dondere bril met rode glazen bij in 3D verpakking. Wel oppassen dat de krieltjes niet spontaan gaan zingen “du, du du…” (niet te verwarren met “du bist alle”s was ich esse auf dem Welt”…. als er niets op uw bord ligt.

  Ik dwaal af Amice Paco… maar de honger- inde hoorn van Afrika- kunnen we niet stoppen, alleen de gld honger van de Grieken en die roepen al eeuwe “Hoezo”? en smijten hun borden kapot… Scherven brengen dus geen enkele geluk.

  Zakkenwassers houden we altijd! en dat is geheel wat anders dan het beroep glazenwasser!

  Ook al zijn het gele borden en Winehouse gevulde!

 8. Amice,

  Kent u het duinkloten schieten? het jaarlijks evenement in de Achterhoek? waar deelnemers elkaar bij de kloten pakken, even flink in knijpen, ze dan wegen en hard roepen “Gene stuuver Klotuh waard”. De lokale klotenklappers vereniging gaat in processie door het dorp en de lokale 103 jarig pastoor
  ( zwaar op de hand) zegent de eerste klotenklapper, pardon grijper en roept met zijn handen naar den lucht geheven”T’ies me wat heer, ook dit joar weer kloate weer”

  Tja, de Achterhoekse Kloaten Schiet Vereniging ” Ver Kloaten”, skiet veelal uit den losse hand!”
  En tijdens het 3 daags Kloatenfestival, is er iedere avond in de tent een drukte van jewelste, dan klit de lokale jeugd bij elkaar en als het om 03.00 uur stil moet zijn “Zeg jongelui ies ut nou stiel, hou us op met dat kloaten, zeg”, dan gaan zij zelfs naar huus terug om de volgende dag te antwoorden op de vraag “En was ut gesellig gisterenaovond?” Nou.. eigenlijk geen kloaten aan, maar vanoavond gaan we weer… want dan zingt de Abert H. TV reclame supermarkt managers zijn grootste hit ” Ik heb de hele zomer liggen kloten” en daarna “Ik heb de hele dag zitten kakken, zonder papier..”

  Tja, daar wordt menig kloot jeukerig van.. in de achterhoek!

  Tenminste dat heb ik gelezen..

 9. Pierenverschrikker wat een leuk woord ! En inderdaad , die tuttebel die haar leven zelf aan de kloten heeft geholpen was belangrijker dan al die arme mensen in Afrika , triestig toch ?

 10. Ik zat er al een poosje mee in m,n maag. Koffie met koek na mijn begrafenis? Bleh, zo saai!
  Nu, ik dank je hiervoor, weet ik zeker dat er een pierenverschrikker zal worden geserveerd!

 11. Bonjour Paco, c’est trés bien n’est pas, avec les Français? Daarom ben ik er ook even 3 weken niet, je raadt t al, je suis dans la douce France. Eigenlijk helemaal mijn land niet, (mijn vader zei ooit: mooi land maar er moeten geen Fransen wonen) maar vooruit, je moet wat om je pubers te vriend te houden. Omdat de volwassen ook wat willen, gaan wij maar l’historie de pays ontdekken. Oftewel, kastelen, kerken, enz…
  Dus au revoir, ami.

  xxx Kati

 12. Natuurlijk had je wel mazzel dat die ober ook Nederlandse verstond, anders zit je ook nog met handen en voeten te zwaaien…..zoals wij eerder dit jaar in Liege…

 13. Uit het wetenschappleijk tijdschrift “De zeldzame verschijning & andere specimen”

  Duinkonijn- albino caninis naturalis , familie van de schijtlijster, angsthaas en muggenzifter. Nog 3 exemplaren gered door de milieubeweging bij de aanleg van een een ondergronds restaurant “Hofleverancier”op een koninklijk landgoed.. Heino, Gordon en Geer waren de winnende namen.
  Waarschuwing: Niet benaderen.Anaal angst is bij Gordon en Geer niet aanwezig, Heino begint te een geluid voort te brengen dat Schlagers direct 112 gaan bellen. (bron: RIVDKO Rijksinstituut voor Duin Konijnen Onderzoek)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s