BRADERIE

Er is weer eens een braderie in het dorp. Ditmaal in combinatie met een muziekdag.
Daar moet je je niet teveel bij voorstellen. Op elke straathoek iemand met een fluit en twee trommels neerzetten en dat dan muziekdag noemen gaat wel heel erg ver.

Wat ik vooral mis op deze dag zijn de niet uit te roeien Peruanen met kramen vol Mart Smeetstruien in de verkoop. Kan ik nog hebben. Maar dat ze dan ook weer op die tiefusfluiten liedjes van de Beatles gaan dwarsblazen doet mijn darmen nu al rommelen. Misschien komen ze nog.
Als troost komt er wel een muzikant optreden. Ene Dries Rioolvink. Wie kent hem niet. Op het marktplein is daarom een podium gebouwd waarop Dries, gehuld in een pimpelgele zwembroek, in een ruit staat opgesteld met achter hem nog wat andere vage muziekanten.
Abominabel goed.

Dries’ stem klinkt als een strontverkouden dorpspastoor die net een wip met de vrouw van de koster achter de rug heeft.
Er staan nog aardig wat mensen naar zijn optreden te kijken. Opvallend veel mannen. Maar dat is logisch want hun vrouwen hebbemn niks met Rioolvinken in gele zwembroeken dus die zijn op de braderie koopjes aan het jagen. Ik bedoel maar; vandaag kun je hete legpuzzels uit de magazijnen van Christine La Fuck scoren die nu tiendehands op elke kraam van een stuk of twintig plaatselijke ouwe rukkers van boven de zeventig voor een euro voor je klaarliggen.
Dan ga je als vrouw zijnde niet naar eeen verkouden dorpspastoor in een gele zwembroek met een verkeerd gestemde mandoline staan luisteren.

Plotseling, midden in een nummer van Dries’ nieuwe CD, begint iedereen enthousiast te klappen.
Dries buigt zijn nek zoals een struisvogel wel eens doet vlak voor hij besprongen wordt door een krols nijlpaard.
Hij lijkt zelf het meest verbaasd over al dat enthousiasme.
En terecht want het applaus geldt de plaatselijke schillenboer die met zijn dronken kop, met schillenkar en al, de plomp inrijdt.
Zoveel amusement op één dag hebben wij sinds het ritueel ophangen van een behekst stuk drijfhout in de veertiende eeuw niet meer mogen meemaken in onze Metropool.

In de verte zie ik een Mart Smeetstrui en een huilende blokfluit.

Tijd voor een drankgelag..

Advertenties

53 thoughts on “BRADERIE

 1. mart Smeets , heel vreemd figuur. Jaren geleden kon hij geen enkel goed woord zeggen over ons Belgen.
  Maar kende hij ons goed ? Sinds enkele jaren is Mart totaal omgekeerd , hij is vol lof over ons en geeft toe dat hij er heel erg graag is. Ook heeft Ollie dat gevoel gehad voor hij blogde en sinds enige tijd is mijn mening over ‘Ollanders (wij spreken hier de g en h niet uit ) omdat Ollie jullie niet goed kende. En daar heeft Ollie net als Mart spijt van …

 2. Amice,

  Het is inderdaad BBQ en Braderie seizoen 2011. “Voor het fluiten de kerk uit”, groepen bevolken de dorpsfeesten en processies van voor schutterijen der houten vogel afschieters, Ja, een loen kogel kan zwaar op de maag liggen van de lokale pastoor die ook nog eens dat gevoel van WIJ met wijwater dient weg te spoelen. Als een dronken zoeker in de nachtelijke uren struint de pastoor god’s wegen af naar voedsel voor zijn genot.
  Dat de Noorse truien verkoper bij een temperatuur van + 25 goede zaken doet s een fabeltjes, zoals Mart ONZE Mart en dat mogen WIJ nu echt zeggen, zijn verhaaltjes rondstrooit op de televisie tijdens Het EK voor “Ter Land, In de Lucht en plons in het wak”, populair volksvermaak in het hoge noorden van ons land.
  De televisie onderbrekingen vertonen alleen sneeuw! Dat weer wel!

  Zien we daar een medelander van centraal afrikaanse afkomst in ee noorse trui lopen? Jawel terug naar de woestijn of rimboe is echt geen optie. Daarvoor ben je nu mede –lander geworden door een openbare schuldbekentenis van een meneer Hard Leers. Ja, die wel!

  De fluiters uit de Andes, die blazen gezellig mee in de harmonie van het dorp om snel in de weilanden gevonden te worden met de fluit in de mond, luisterende naar het fluiten van de vogel. Rare fluiters kennen we in de zomer. Op de kermis van het dorp draait gezellig de wiebelende pastorale figuren hun rondjes en op hun schoot een kind. Bij de schiettent achter wordt het paradijs regelmatig bereikt en hoor je “Och hemel ik kom” maar geen geestelijke in de buurt te bekennen.

  Van die zomerse zaken kan een IJslander toch heel vrolijk worden. Een kopie noorse trui heeft hij zelf gebreid. Hij wel.

  En Mart? Waar is Mart? Die heeft zijn eigen meisje geborduurd mee in zijn boxer short! Geel? Nee wel geil! Pardon, zwart, rood of wit…

  Maar dit fluitend terzijde!

 3. Alleen al na het lezen heb ik de onbedwingbare behoefte aan een flesje wijn. En dan was ik er niet eens bij. Kun je nagaan…

  PS: waren er ook genoeg Doner wagentjes? Om de lucht zo lekker te verpesten…

 4. Ha Paco,

  Die Peruanen zwerven heel europa af om te fluiten, misschien kan Dries wel mee met ze.
  Gelukkig is het drankgelach sinds de 14de eeuw niet verstomd, je zou zo slakken gaan eten. oma

 5. Proost! ik heb dan wel een blogpauze ingelast, maar daarom kom ik hier natuurlijk nog wel lezen.
  Elke dag een lach is gewoon nodig en daarom kom ik hier.

  Ik had mart Smeets ook wel willen zien in een kanariege(i)le onderbroek.

 6. hilversum alive hebben ze hiet zooitje pest herrie
  nee dan kijk ik liever de avondetappe
  zo nog ff , net thuis van het werk
  de enige braderie of dorpsfeeft die ik wel mag is de
  Makkumer Merke
  trstn

 7. hahahahahahahahahahaha
  Hahahahaahhahahahahaha
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

  Paco, er staat hier een hele fles juttersbitter op je wachten, mag je lekker leegslempen. Heb je wel verdiend na zo’n dag!

 8. Ah er gaat niets boven dom klapvee, doet het altijd goed. In niets is het volk zo goed als volgzaam dom klappen. Zélfs op Dries! En dát wil wat zeggen! (teiltje!)
  Geef mij die Peruanen dan maar!

  xxx Kati

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s