HUILEN VAN BLIJDSCHAP

Om elf uur ’s ochtends word ik gebeld door iemand van de politie. Een teamchef of zoiets.  Dan zit je net aan je sigaartje en kop koffie achter je bureau te fantaseren over een rustige dag, krijg je dit!
‘Meneer Painter? Politie, Zuphen. Bij ons zit ene Bopske. Wil niets zeggen, behalve uw naam en telefoonnummer. Is de man losgebroken uit een streng bewaakte bunker of zo?
Er zit echt een steekje los aan de vent. Komt u even langs om hem op te halen? Of dragen wij hem meteen maar over aan een psychiatercollectief.’

Ik ben even stil. Zutphen! Hoe komt Bopske daar nou weer verzeild. Terwijl ik nadenk kijk in naar mijn tv aan de muur waarop een roddelhomo zinnige dingen roddelt over een paars gedeukte beddensprei die het deed met de luier van een incontinente dwergpoedel.
‘Wat doet hij in Zutpen?’ Ja, wat moet je anders vragen.
‘Hij liet een zwerm bijen los door de brievenbus van een dominee,’ zegt de teamchef.’
‘O, oké, als dat alles is. Bopske is een groot dierenvriend en een sociaal…’
‘Komt u?’
Hij hangt op.

Dus bel ik mijn compagnon de vrijeradicaal Ab.’
‘Zin om mee te gaan naar Zutphen?’
‘Ogenblikje, Paco.’
Ik hoor een hoop gestommel en gekerm door de telefoon en wacht af.
‘Sorry, Paco, moest even wethouder Jansen wegwerken. Die had een opdracht voor ons. Maar ja, wat kan er nou belangrijker zijn dan een ritje naar Zutphen. Toch?’

Twee uur later staan wij op het politiebureau van Zutpen.
De temchef begroet ons: ‘Heren. Dit kan natuurlijk niet. Deze eh..Bopske is een loslopende tijdbom. Ik kreeg net nog drie aangiftes binnen.
Verdachte Bopske was gisteravond op onze kermis en begaf zich in de achtbaan, alwaar hij boven gekomen een jutezak rioolspinnen leeg schudde. Kunt u zich de paniek en het gegil voorstellen?’
‘Ach,’ zegt Ab. ‘Wij weten niet beter. Je accepteert het. Wat moet je anders.’
Teamchef is even stil. ‘Eh..het volgende delict!
Verdachte Bopske begaf zich in een filiaal van de HEMA alwaar hij een rookworst kocht. Vervolgens eiste de verdachte een garantiebewijs en een afbetalingsregeling zijnde; nu halen, over 5 jaar betalen. Toen de filiaalchef in gelach uitbarstte moesten er daarna twee ambulances en een traumahelicopter aan te pas komen om hem weer bij zijn positieven te laten komen en..’

Ik kijk Ab aan.’Zeg Ab, je hebt toch wel tegen Bopske gezegd dat hij geen eieren meer mag koken in drinkyoghurt met aambeiensmaak? Daar wordt hij wat ADHDerig van.’
‘Zeker,’ zegt Ab.’Ik weet zeker dat het vanille drinkyoghurt was.’
Teamchef zwijgt een volle twee minuten. Dan: ‘Gistermorgen ging verdachte Bopske naar een groenteman en wees iets aan. De groenteman in kwestie keek waar hij naar wees en vroeg: sla?, waarna verdachte Bopske hem een beuk voor z’n hoofd verkocht.
Kortom, heren, verdachte Bopske gaat voorlopig een week of zes in hechtenis.’

Ab en ik kijken elkaar aan.
Ab huilt.
Van blijdschap..
Dat beeld blijft je bij..

Advertenties

56 thoughts on “HUILEN VAN BLIJDSCHAP

 1. Eieren koken in drinkyoghurt. Kun je mij daar het recept eens van opsturen, Paco?
  (Overigens kan ik Bobske nog wel een paar tips aan de hand doen over het verblijf achter van die roestige ijzerwaren.)

  Ceesgegroetje

 2. Je beschrijving van Bopske doet me meteen denken aan de Hornbachman die in Feijenoord rondloopt met een tattoo van zijn Waterjuffer op zijn buik (waar zijn riem een afdakje vormt voor zijn gereedschap) die zich vastklampt aan zijn stengel en iedereen de stuipen op het lijf jaagt als hij vraagt wie hem die schaamstreek geleverd heeft, paco!

  :

 3. Tsja… ook ik denk dat de mensheid er bij gebaat is als dit persoon achter slot en grendel gaat. TBS’je aanvragen wellicht?

  En wbt die rookworsten: ik snap de ophef niet zo erg. Vind er niks aan, die van de Hema.

 4. Al eerder geschreven. Bij het Middeleeuws uitgedoste restaurant “Bij d’n Open Haard” op de Turfmarkt in Zuphen kan Bobske z’n hart ophalen zodra ie vrijkomt.

 5. wordt dat de toekomst dat je in de bak gaat als je ziek of in de war bent?
  als de familie of de buren je niet kunnen opvangen of de juiste bescherming kunnen bieden en de overheid zegt: zoek het maar lekker uit…..?
  straks thuis met de ketting aan betonmuren?
  of krijgen we weer kerkers?

 6. Ha Paco,

  Je moet reiskostenvergoeding eisen, laten ze je zomaar heen en weer rijden naar het oosten van het land, straks heeft Bokse 15 jaar TBS, ten onrechte. oma

 7. Paco, je bent en blijft m,n favoriet wat je verhalen betreft!
  Man, ik lag hier net van het lachen (laat op de avond, bijna vroeg in de morgen) in een gecompliceerde houding onder m,n buro. (En ik heb nog maar 2 wijntjes( 2 glazen welteverstaan) op!
  Ik ben ietwat opstandig, ik denk dat ik morgen een kroppie sla bij die vervelende groenteboer (Lubbers, ken je die?) ga halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s