UIT DE PRAKTIJK VAN PACO’S ONDERZOEKSBUREAU

 

Vanuit mijn kantoor begeef ik mij in “extreme temperaturen” , zoals een weerman het uitdrukte. Weernietman Piet Paulusma had het zelfs over “maatschappijontwrichtende omstandigheden” ,en dat het al drie weken min één dag zo droog is en er scheuren in de grond ontstaan.
Is het eindelijk mooi weer krijgen we dat gezeik weer.
Mijn compagnon de vrijeradicaal Ab komt in zijn auto voorrijden en ik stap snel in. Wij hebben een afspraak met ene Baron M.L.X.Th. van der Boencke.

Boencke woont op de Veluwe en belde ons onderzoeksbureau op voorspraak van mijn ‘vriend’ Wetonthouder Jansen. Aangekomen bij zijn residentie, doet hij zelf open.
‘U bent laat,’ merkt hij misprijzend op.
‘Sorry,’ zeg ik. ‘Door de maatschappijontwrichtende omstandigheden reden wij in een scheur die dwars over de A12 loopt.’
‘Tja, nou ja, ik was net aan het lunchen dus u kunt net zo goed een vorkje meeprikken.’

Binnen een minuut zitten wij in een eetzaal achter een bord Noordzeetong met frieten en worteltjes, opgediend door een butler die Joost heet(??)
‘Lekkere peentjes,’ zegt Ab die wortels altijd peentjes noemt. ‘Kijk Paco, zo moet je ze prakken.’ Hij ramt een vork op de doorgekookte smurrie waarna de klodders tegen Baron van der Boencke’s stropdas ketsen.
‘Kunt u deze eh ..inboorling even in bedwang houden,’ zegt Boencke lichtgeraakt. ‘Maar goed, mijn voorraad diamanten is gestolen. Uit de kluis nog wel.’
‘Waarom schakelt u de politie dan niet in,’ vraagt Ab.
Boencke kijkt hem peinzend aan.
‘O,’ zegt Ab na een lange stilte, ‘ik snap het al. Die glimmertjes zijn natuurlijk per ongeluk uit een vrachtauto in de kofferbak van uw auto gevallen.’

Ik kijk Ab lang aan ‘Kolère Ab, moet ik nu jaloers zijn dat ik even snel denk als jij of moet ik jaloers zijn dat jij even snel denkt als ik?’
‘Maakt mij niet uit,’ zegt Ab. Hij laat een boer en begint een sjaggie te draaien.
‘Ik meg aannemen dat eh.. dat goedje geen wiet is?,’ vraagt van der Boencke
‘Now way,’ zegt Ab. ‘Zware shag van de Weduwe. Heavy from the widow.’
‘Ab zit op Engelse les voor beginners,’ leg ik Boencke ter verklaring uit.
‘Fijn,’ zegt Boencke. ‘Hoe dan ook, niet alleen mijn diamanten zijn uit mijn kluis verdween maar ook mijn echtgenote is verdwenen.’
‘Dat is pas toevallig!,’ roep ik uit. ‘Vind je ook niet Ab.’
Ab knikt en roept dan naar Joost de butler. ‘Schenk mij nog effe een jenevertje in Bommel, maakt niet uit wat het is: Bokma, Bols, Hartevelt,Olifant of KetelI. Een taainagel mag ook.’

‘Ik neem aan dat het terugvinden van uw vrouw prioriteit heeft?,’ vraag ik onderhand nog wat zout op de Noordzeetong strooiend. Helaas valt het dopje van het zoutvaatje. En nog erger, het zoutvaatje was net gevuld en het zout ligt nu in een hoopje op mijn Noorzeetong.
Ab verslikt zich door het lachen terwijl ik het zout na een diepe inademing in zijn richting blaas. Helaas komt net Joost de butler met de jenever binnen waardoor de tochtwind van richting verandert en het zout tegen de stropdas van Boencke spat. Daar zaten nog wat resten peentjespuree dus…

‘Had ik al gezegd wat een aangrijpende stropdas u om heeft?,’ vraag ik maar.Je moet toch wat zeggen in zulke situaties
‘Uw tafelmanieren laten te wensen over, heren,’ merkt Boencke op. ‘Ik hoop dat uw resultaten als privé detectives wat beter scoren. En om uw vraag te beantwoorden: nee, mijn diamanten hebben prioriteit. Maar vindt mijn vrouw dan vindt u mijn diamanten.’
‘Moet uw vrouw heel blijven?, ‘vraagt Ab onschuldig.
‘Dat laat ik aan uw vindingrijkheid over. Als die net zo groot is als uw tafelmanieren komt u er vast wel uit. En willen de heren mij nu excuseren?’

Even later staan wij weer op straat. 24 graden!
‘Heb jij een vestje bij je Ab?, ik ben een beetje rillerig. En waar zou vrouw Boencke uithangen denk je?’
Ab denkt na, wat nog niet meevalt bij deze extreem warme maatschappijontwrichtende temperaturen.
‘Joost mag het weten,’ zegt Ab na twintig minuten nadenken.
Daar zou Ab wel eens gelijk in kunnen hebben want meestal is het de butler..

Advertenties

47 thoughts on “UIT DE PRAKTIJK VAN PACO’S ONDERZOEKSBUREAU

 1. Haha…nou die extreem warme maatschappijontwrichtende temperaturen, zijn wel meegevallen. Het was heerlijk, dat wel, maar zo erg als aangekondigd..?
  Die Baron M.L.X.Th. van der Boencke, heeft toch een slimme vrouw.
  Maar je komt er wel achter denk ik zomaar samen met je compaan.
  Fijne dag vandaag.

 2. Amicde Paco en andere Amices!

  Allereerst hartelijk dank voor uw Cruyffiaanse reactie op mijn blog over Judas, JC en JC . Voor geinteresseerden lees http://www.nummer22absurd.wordpress.com Maar dit… terzijde.

  Baron, de baron is naar ons OIL bekend een trouw opdrachtgever van nep opdrachten over sociaal culturele literaire demografische geografische opdrachten. U bent gewaarschuwd. De professor van het OIL lachte zich een kriek als in een goed gals belgisch bier van het merk Kwak. “Plop & Kwak geluiden dus.
  De Baron is ongehuwd! gedwongen vrijgezel en op jonger leeftijd ontmand van stembanden. Het moet u zijn opgevallen dat zijn stem wel een hoge frequentie had. Men ( de vereniging van stembandloze adelen) zegt dat hij de ware voorzitter was ( was! inmiddels is de oude( 88!!) heer Jonkeer den Weg thoe Babberich Elten, de voorzitter, maar dit ook terzijde).

  De Baron, bedoelt met zijn vrouw de vorige butler! die na het faillissement van zijn landgoed er met de schatkist vandoor is gegaan. Dus pas op naar wie u op zoek gaat en vooral WAAR!
  Zo, liet deze Baron het OIL (1955) een onderzoek verrichten naar zijn werkelijke afkomst en de bloedlijnen met ons koningshuis. Helaas werd het rapport niet geaccepteerd en werd het OIL (1955) niet betaald. Het OIL(1955) heeft incassobureau “THENV bv Tot Hier En Niet Verder bv, moet inschakelen. Dit bekende incassobureau met herders en hun begeeiders vermomd als deurbijbelteksten verkopers ( wij werken ook op zondag, is hun slogan) in lange jassen met aktetassen, had het snel voor elkaar en na aftrek van 33,5% provisie ontving het OIL (1955) na een 3 jarige klopjacht eindelijk, eindelijk het bedrag van Euro 52.798,23.

  Dus, ga niet op zoek naar de vrouw, maar naar de man van deze baron.

  Over tafelmanieren gesproken.
  Vraag de baron maar eens wat hij met zijn “vrouw”deed op de tafel op 2e kerstdag na het wegwerken van 23 flessen Baron de Rotschild wijn uit de kelders van zijn nicht, baronesse den Toet Schimmeldronk ( Huize Varssseveld). Zij stuurt elk jaar flessen wijn naar “vrinden en bekenden”met een kaartje”Vrolijk kerstfeest”

  Wij van het OIL (1955) hebben per ongeluk, of liever gezegd per toeval de foto’s afgelopen week ontvangen uit Buenos Aires.
  Op de pakbon staat: Doet u de groeten aan mijn ex man de Baron enz, De diamanten heb ik al verkocht! Aris Johannes .

  Tja, u hebt nog wat te vragen aan de baron, toch?!

  Met collegiale groet namens het OIL(1955)

  Waarvan akte!

 3. Krek! dat doet me denken aan Pipo de Clown en Dikke Deur, Snuf en Snuitje! Wie kent nu de verbinding met “diamanten”?

  Ligt de dader op het kerkhof, is het landgoed wellicht kasteel Halsaf in Babberich, Dragen de butlers witte handschoenen en is de Baron op huwelijkse voorwaarden gehuwd met zijn partner? Is het water tot de pruillipen hoogte gestegen door een dreigend faillissement of Congo bloeddiamanten schandaal?

  Vragen, vragen

  Over tafelmanieren kunnen de heren het boek”Tafelmanieren en Etiquette”van Jonkvrouw W.Afelijzer- Hete Eerpel in de Keel, lezen. Haast u wel er zijn nog maar een paar exemplaren inde Ramsj te vinden. De Slegte meen ik heeft er nog 6.

  Leg het bestek kaarsrecht naast uwen Wedgewood bord. Snuit niet uwen neus met het server en/of tafelkleed, slurp niet te luid, laat geen boeren en winden, doe dat zachtjes maar pas op een zachte wind kan flink stinken, geef uw buurman een minzame blik en zie hem/haar rood worden om vervolgens te zeggen”ik was het niet, vrind” Vraag altijd om water zonder gas, drink alleen de chateau mgraine vrije wijn en rook niet in bijzijn van disgenoten uwen Cohiba Havana van 160 florijnen.

  Tja… tafel manieren… wel bidden he, zeggen ze op de Veluwe.. bidden helpt echt tegen oprispend maagzuur en flautalatie der darmen.

 4. Leeft Piet Paulusma nog, Paco?
  En doet ie het weer weer? Waar? Vanwaar, vanuit de Weerribben?

  Ceesgegroetje

 5. Misschien dat mevrouw Boencke niet alleen een kraakje bij manlief heeft gezet maar ook nog onder maatschappijontwrichtende omstandigheden ergens met de butler ligt te krikken?

 6. Man, waar haal je het vandaan?
  Waarschijnlijk ligt vrouw Boencke ergens op het strand met De heer Paulusma? Gezien de temperaturen hier zal dat in het buitenland moeten zijn, dat wordt dan een leuk reisje voor jullie.

 7. Kwestie van deduceren/combineren. Houdt Mevrouw Boencke van bonken in het donker. Zo nee.
  Dat zou een aanwijzing kunnen zijn dat ze naar de Lichtstad is.
  Op naar Parijs dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s