SOMS HEB IK HEIMWEE NAAR VAN AGT

Zag afgelopen week een debat uit 1981 tussen Joop Den Uyl en Dries van Agt.
Een wereld van verschil met het debat van vandaag.
Waar nu woorden als; Cohen en zijn bende’, ‘knettergek,’ ‘kopvoddentaks,’ en meer van dat fraais als normaal spraakgebruik wordt beschouwd, zou je een man als van Agt daar nooit op hebben kunnen betrappen.

Ik bedoel, als Wilders zegt: ‘Het zijn de feiten. De islam is een gewelddadige religie. Als Mohammed hier vandaag leefde zou de Kamer er onmiddellijk mee instemmen om hem met pek en veren het land uit te jagen,’ dan zou van Agt zijn antwoord daarop heel anders formuleren :’Sapristi, mijn waarde, gij tooit u met de titel hoeder der Nederlande rechtsorde. Gij beziet de wereld door de smalle koker van ongenuanceerdheid. Dat valt u, mijn waarde, aan te rekenen.’

Prachtige taal. Niemand kon taal zo goed spreken als van Agt. Je werd er rustig van als hij zijn uren durende monologen op je losliet. Je geloofde alles wat hij zei. Je moest wel want iets anders was er niet om mee eens te zijn.
En je bleef luisteren natuurlijk. Dat kon toen nog, luisteren.
Je zag Dries op tv terwijl je rustig een kopje koffie dronk. Daarna pissen en naar bed want de tv ging dicht om half elf.

Moet je nu niet meer om komen. Koffie drinken terwijl van het tv scherm de ene na de andere scheldkanonnade van de huidige politieke ADHD’ers om je oren vliegt.
Dat kan ook niet. Tegenwoordig zit je voor de tv naar een debat te kijken met je linkeroog, terwijl het rechteroog gericht is op de laptop op je schoot en de vingers van je rechterhand razendsnel je mening de ether in twitteren.
Je linkerhand gebruik je intussen om het geluid van de laatste CD van Godweetwie op je iPod iets zachter te zetten zodat de gepingpongde scheldwoorden tussen de poltitici beter tot je door kunnen dringen.

Vind ik toch een tekortkoming in deze tijd van multitasken. Zet verdorie standaard een ondertiteling in beeld tijdens de politieke debatten.
Kun je tenmiste normaal naar je iPod luisteren. Dat je dan lekker twitterend, met je mobieltje voor alle zekerheid in je mond,  luisterend naar Frans Bauer op de iPod op je kop,  en je iPad binnen handbereik, de scheldwoorden voorbij ziet flitsen. Hoe moeilijk kan dat zijn.

Intussen zijn de verkiezingen weer voorbij. Met serieus bedoelde discussies als het verbieden van hoofddoekjes in de tram.
Van Agt zou dat zo geformuleerd hebben; ‘ach ,mijn waarde, zullen wij deze zinloze discussie maar in het land van de vergetelheid achterlaten en ons richten op, en ik geef het toe gelet op de verregaande opwinding over genoemde hoofdoekjes in dit land, op minder belangrijke zaken zoals de situatie in Noord-Afrika bijvoorbeeld?

Soms heb ik heimwee naar Dries.

Advertenties

59 thoughts on “SOMS HEB IK HEIMWEE NAAR VAN AGT

 1. eigenlijk , vond ik die Bakker van de cpn nog een betere spreker
  gelijk of niet dat maakt niet uit
  toen niet en nu niet
  zij vullen de zakken
  en wij betalen
  oja kopvoddentax
  mijn moeder droeg in deze maanden altijd hoofddoek als deed haar moeder en oma enz enz en nu dragen deze mensen van vandaag de dag die nog
  en niet allen in de bijbelbelt
  trusten

 2. Owww Dries dat is wat ik mis, kon je zo lekker op in slaap vallen en als je ’s ochtends wakker werd om een uur of 9 en vergeten was de tv uit te zetten stond hij nog te praten en had je niets gemist. Dat waren nog eens tijden, programma gemist zou overbodig geweest zijn 😉

  Fijne dag Amice!

 3. nu kan ik geboeid naar hem luisteren
  jij kunt er op zijn manier ook wat van

  en ik zie (als ik me niet vergis) dat de bouwvakkers degelijke geluiddempende vloertjes hebben gelegd

 4. Ik vond Dries vroeger altijd een enorm ei. Ik was een groot liefhebber van de oraties van Marcus Bakker. Maar zoals je al stelt in dit blog, vergeleken bij de meeste huidige politieke kaninefaten, was van Agt een toonbeeld van integriteit en beschaving.

 5. Hi Paco, ik was je even kwijt.
  Met genoegen je politieke blog gelezen.
  Het bedachte Van Agt-citaat is meesterlijk.

  (Nog altijd vind ik je achtergrond niet passend bij je blogs…)

 6. Amice, teneinde de onvolprezen, ongetwijfeld hoogwaardige, maar daarom niet altijd even begrijpelijke uitspraken van de geachte kamerleden binnen de daartoe door de omroepen ter beschikking gestelde zendtijd, in hun volle omvang naar buiten te kunnen brengen, heeft men in oneindige wijsheid besloten, teneinde recht te doen aan eenieder, deze discoursen gelijktijdig te doen plaatsvinden.
  Het verwijt dan ook dat de geachte leden door elkaar heen praten werpe ik dan ook verre van mij.

 7. Als je voortaan alleen de eerste letters van de woorden gebruikte voor je blog. Kan ik ondertussen mijn eigen blog schrijven!

 8. Ogen al bezet, oren al bezet, twee handen al bezet, voetschilderen ook al mee opgehouden, en worden nu gebruikt om te facebooken en te twitteren. Het is wat om alle sociale media in dit geweld bij te houden.
  Ik ben nu bezig om de kringspier te trainen om mijn iPod te kunnen bedienen onderwijl.
  Je hebt gelijk: dat waren nog eens tijden.

 9. Amice Paco et Amices!

  Wederom een mistige dag in het noordoosten des land, alwaar ik wat werkzaamheden mag verrichten als hobby. Tja, een mens moet wat deze dagen vol politieke geleuter.
  Hebt u het over van Agt (met Eugenie ) & Den Uyl ( met Liesbeth) dan zie ik een kapsel met gristelijke woorden en een liehebber van het wielrennen, maar ook een sjabby kostuum en uitpuilende aktetas ( toen werden er nog geen “loodgieters”tassen gebruikt.

  Ik zie ook de vrinden Hans en Dries, de een met een sigaar in een Haags bistrootje hun politieke plannen smeden tegen wat zij “Links” noemen. Jawel, kijkers.. de VVD en het CDA weten wat goed voor u is.

  Later kwam daar de altijd nooit antwoord gevende Brinkman op ons netvlies en beeldbuis… en nu? Staat Eelco met 3 andere secondanten een beetje Bleker (..) op het schavot wat de vloer genoemd wordt door Maxime.

  Tja.. waren toen de tijden anders? Nee.. het werd door ons anders beleefd of zoals veelal over vroeger gezegd wordt”Vroeger was het beter”

  De huidige kiezers, stemmen op partijen die het dichts bij de individuele behoeftes staat en dat staat los van een religie. De opportunisten volgen de wit gekuifde leider , de nationaal socialist en denken dat ze dan beter krijgen.. Ach.

  Maar dat het verlangen naar de tijd van Dries, Den Uyl, Bakker en… Boer Koekkoek, Janmaat ( verketterend door alles en iedereen, maar was hij anders dan Geert Wilders?) een betere was…. nou nee.

  Wel anders, een andere beleving, een ander gevoel.

  Zelfs het wielrennen is niet meer wat het ooit geweest was!

  Het is de doping voor de geest, waarde vriend! zou Dries met stichtelijke woorden aan ons kunnen vertellen. U weet dat doping de geest beinvloedt!

  Ons land is aan het infuus!

 10. De mooie politieke tijden van weleer.

  Marcus Bakker, Joop den Uyl en niet te vergeten de oraties van Boer Koekoek met zijn eigen bankstel in de Tweede Kamer.

 11. Amices!

  Koekoek, boer..sprak- volgens onze professor R.Leydecker (1955) de historische woorden in de 2e kamer:

  “Meneer de voorzitter, wilt u mij even excuseren, ik moet naar het toilet om even naar mijn eigen geseik te luisteren!”

  Kijk, met deze woorden had hij het zeker gered en anders had hij mee kunnen doen aan het programma “Boer zoekt Kiezer”

  Van Agt zei ooit tegen Wiegel ( toen zijn 1e vrouw Pien jammerlijk omkwam op een spoorwegovergang in Amerongen) en Bestek ’81 de bezuinigsronde werd voor ons land “Hans, vrind, hoe erg is uwen verlies, maar we moeten allen wat inleveren” Of dit waar is, weet ik niet, noch de professor.

  Wiegel zei toen tegen van Agt” Vrind, en jij jouw moedervelkken en puisten in jouw gezicht!” en dat deed van Agt sebuut!

  Ik keek vorige week naar Man Bijt Hond en zag de PVV stemmers antwoord geven op de vraag: hoeveel provincies heeft ons land? ( 7 of zijn het er 8?) en waar ligt onze provincie Tripoli ( is dat dan een provincie van ons land?) en waar ligt Zuid Holland? ( werd Limburg aangewezen).. Tja, het mooiste antwoord gaf een jongetje van noord afrikaanse afkomst .. waar ligt Utrecht? hij corrigeerde zijn moeder en wees direct de juistelocatie aan. Kijk, dat noem ik nog eens besef!

  Maar dat we aan het politieke infuus liggen, dat blijf ik volharden! 50+ partij…. tjonge jonge jonge een Nagel aan onze politieke doodskist!

  Ik richt 89+ op en reken maar op een overgrote meerderheid na 2025!

 12. Pingback: ABSURDISTISCH NIEUWS « THE PACOPAINTERDAILY

 13. Paco, Amice.. gelukkig nog 75% die op een andere partij heeft gestemd. Hou het in de gaten, bewaak het zindelijk denken, plaats bordjes verboden voor PVV honden ( Poep Vrinden Vereniging), geen uilaatdklep plaats. Kweek een snor en begeef u als geheim agent onder de dorpsgenoten die evn de weg kwijt zijn, ga in verzet, kom in verzet. Start een carnavalsoptocht, huur Niks & SiNoN en vraag Monique Smit om even te buurten en te roepen..Oh Oj Chaos op het ijs of ga inderdaad verhuizen, maar waar naar toe.

  In mijn dorp was het 7%, dus 93% gelukkig anders. In een andere dorp aan de rivier ruim 50%, maar dat dorp is geheel blank en dat willen ze zo houden, tja.. ook in Argentinië heb je nog Duitse enclaves met namen als Adolf, Heinrich, Joseph en restuarants voor Zwei Portionen Nazi Goering….
  Blanke Vla is zeer populair bij de spruitjes mentaliteit en de geur van ouwe aardappelen met jus en SpiNazie!

  Houdt Moed, zoals wij absurdisten al tijden doen. Houdt Moed! Blijf Kalm, maar blijf blussen, blussen!

  Mocht u psycholigische vragen hebben, richt uw vraag aan onze professor, u allen bekend.

  Begin met Waarde Professor Leydecker…

  Ik heb een buurman die PVV heeft gestemd, wat is uw advies….

  Met weekend vrijdagmiddag zindelijke groet,

  Amice 22

 14. @Nummer22: Mijn advies aan uw buurman: Laat hem zijn handen in onschuld wassen. En als hij die onschuld verliest,jat hij nieuwe bij de dorpspastoor, die nog wel een kist vermoorde onschuld heeft liggen.

 15. Ik ook Paco. Helemaal mee eens. (Verrassing?)
  Multitasken ja. Getverderrie. Maar ook de overdraagzaamheid die zich als een olievlek over de aardbol verspreid; ik weet er alles van.
  Waar moet dat heen? Heb jij (of Dries) een oplossing? Kadhaffi misschien? (Hoe komt het toch dat ik telkens als ik die man zie aan Ramses Shaffy moet denken?)
  Verkiezingen voorbij? VERTEL! Ik weet van niks (geen BVN en Programma Gemist kan ik niet zien.) Ik ben volkomen “van de wereld”.
  Prettige nachtvorst,
  Cees

 16. @Cees:provinciale verkiezingen. VVD winst, Pvv ook.Niks nieuws onder de zon.Ons land verkeert nog steeds ingekeerd in zichzelf en hopeloos verstrengeld in hoofddoekjes ja dan nee.
  Mij doet Kadhaffi meer denken aan een terminale kabouterplopkarikatuur maar dat terzijde

  • Paco, lijkt het je een goed idee om toch maar hier te blijven dan? (Mijn hoofddoek gaat alleen op tijdens mijn partijtje tennis met ir. A.)
   Garoeten,
   Cees

 17. Waarom vinden we Dries van Agt nu zo beschaafd en zo’n man van mooie woorden? Omdat we ouder worden! Daarom! Zoals mijn oudste zoon laatst zo fijntjes opmerkte: Mam, je wordt oud, je gaat op oma lijken! AU!

  xxx Kati

 18. Ik was oud genoeg om mee te golven op de polarisatie van die tijd, maar te jong om de verfijning van de taal van Van Agt tot me door te laten dringen. Jaren geleden bij Zomergasten heb ik genoten, heb ik de polarisatie die onlosmakelijk aan Van Agt kleefde voor mij losgelaten. Ik kan genieten van zijn taalgebruik (en humor) Ik ben nog niet altijd met hem eens, maar het siert hem dat hij (op zijn leeftijd) standpunten kan loslaten en nieuwe tegenovergestelde standpunten kan innemen.
  Een virtueel standbeeld heeft hij nu al verdiend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s