VOETBALLERTJE KOPEN

Buurjongen Monc, de 14-jarige zoon van mijn buren, Wiebe en Gré Witje, kan goed voetballen. Zo goed dat er een delegatie van de Engelse voetbalclub Arsenal hem een bezoek bracht.
Vette contracten, dikke handgelden, exclusieve appartementen, nog vettere bolide, het kon niet op.
Alles kon Monc krijgen als hij maar wil spelen voor die club.
Moncs moeder, Gré, vroeg mij de onderhandelingen te voeren voor Monc omdat haar man Wiebe behept is met schriftelijke Gilles de la tourette en dan weet je het wel.
Mensen met Gilles de la tourette schelden te pas en te onpas. Kunnen ze niets aan doen. Gaat vanzelf buiten hun wil om. Als je Wiebe tegenkomt begroet hij je steevast met woorden als, droplul, kuttekop en meer van dat fraais.

Vorig jaar kwam Ajax informeren. Toen was mijn neef Bopske nog Monc’s zaakwaarnemer. Hij sprak met de voetbalmakelaar af bij de haven.
Bopske wachtte tot de makelaar vlak bij hem was en smeet hem toen zonder veel omhaal in het water. ‘Veel kroos,’ riep hij toen volgens getuigen.
Daarna kwam PSV met een bod. Bopske nodigde de PSV-man uit in een café en ramde hem bij binnenkomst met een, met staal verzwaarde, pollepel op zijn reet: ’alle gekheid op een stokje,’ merkte hij toen op, waarmee hij bedoelde dat het aanbod geen reet voorstelde.
Pas later snapten wij dat.
Hoe dan ook, PSV weg. Ajax weg. Vette contracten weg. En Bopske weg. Die ligt nu  een duif te melken thuis op het dak..

En nu zit ik met een voetbalmakelaar aan tafel. Tegen mijn zin in. Ik heb niets met die mensenhandelaars die kinderen komen kopen om ze ooit misschien tegen een bal te laten trappen.
Voetbalclubs kopen die kinderen steeds jonger tegenwoordig. Ze hebben tegenwoordig al een maxi-cosi bij zich om de koopwaar in te vervoeren. De echt rijke clubs tenminste. De mindere clubs houden het bij een winkelmandje.
Dus vraag ik 20 miljoen jaarsalaris voor Monc. En voor zijn vader Wiebe een baan als figuurzaagspecialist ad drie ton per jaar.

Ik hou het dus sober, je moet niet overdrijven.
De Engelsman gaat Goddomme zonder gezeur acoord en haalt een formulier tevoorschijn en legt het ter tekening voor aan Gré.
De buit is binnen. Tien procent voor mij.Dat is, snel uitgerekend, een miljoentje of twee.

Dan komt Wiebe binnen. Ik dacht dat hij aan de ketting lag deze avond. Ik kijk Gré waarschuwend aan.
Wiebe geeft de Engelse makelaar een hand: ‘Hello sir! You little rascal! dirty fruitcake. Loser! Motherfucker!Kuthead! Asshole. Bloody bastard!!!!’
Wiebe geht’s los.
De Engelse makelaar ook. Hij pakt het contract en stopt het terug in zijn zak.
Achter Wiebe komt Bopske binnen. Hij pakt de Engelse makelaar bij zijn kladden, schuift het raam open en drukt de makelaar met zijn kop buiten het raam. Het stormt nog flink buiten, windkracht 10 op zjn minst: ’We gaan brainstormen, kuthead,’  mompelt Bopske.

Kortom; voor Monc was het een jongensboek die rond was. Een circel die uit kwam.
Zie je nog maar weinig tegenwoordig…

Advertenties

33 thoughts on “VOETBALLERTJE KOPEN

 1. In deze satire kan ik me geheel (als voetballiefhebber) inleven.
  Hoe kun je met het talent van anderen je zakken vullen…

 2. Bedankt maar weer, ben de koffie al weer van mijn notebook aan het lappen 😉
  Wiebe zou een goede trainer kunnen zijn, wordt een leuk gesprek met de 4e man 🙂

  Fijne Zondag!

 3. Amice et Amices!
  1 goeden zondagmiddag!
  Vandaag een bijzondere ontmoeting gehad op ons Nationaal Sportcentrum Papendal! Arnold v.d. L. de bekende ex bokser. Kijk, met zo’n man kan Nederland nog wat breken. ( bij de weg..ik moest daar even wat balletjes slaan)

  Gisterenochtend belde Ron J. (trainer van Heerenveen) mij even op en dat was ook al een aangenaam gesprek.
  Ron, de meest sympathieke voetbal coach in Nederland, maar dit ter inleiding..

  Kijk, dat makelen is een sport op zich! Maar ..het is geen nieuwe bezigheid van hen die ineens het diploma voor luchtkastelen bouwen in een zandbak kunnen laten zien als sociale hygiëne erkenning. “Degene wie luchtkastelen ken bouwen ken nog niet scoren!, zei de bij ons zeer bekende J.C. uit B. (niet te verwarren met J.C. uit N. .. die komt straks hier nog wel in beeld).

  Nee deze bezigheid is zo oud als de slavenweg naar Rome, de mensenhandel zoals Hollanders ooit zijn begonnen, de galei slaven handelaren op de markt van Marrakesch (om maar 1 plaats te noemen) of de Zwarte Markt van Beverwijk op een koopzondag in de maad februari 2011. We vergeten even gemakshalve de oost europese mensensmokkelaars en rijk geworden ratten met hun containers.

  Dus, een oud beroep dat ooit begon voor de conceptie! Met een mond vol is het moeilijk onderhandelen, zei de makelaar van jongens voor het pupillen elftal van de lokale Heilige Hard D’r In Kerk Van De Ohgod Allemachtig Wat Een Doelpunt , uit Sint Job Blijft Goor (B/A16)

  Na het ledigen in een wijwater bak konden alle makelaars hun keuze maken en de contracten voor de levering van een rietje bevruchte cellen bij opbod aanbieden.

  Garantie op succes? Riep de makelaar uit Amsterdam. Nee, rendementen uit jullie verleden geven nooit garanties voor de toekomst!
  Take it or leave it! “Slikken of stikken !”

  Tja, van die zaken.. dan sta je snel- als mensen handelaar- met een mond vol!

  Waarvan akte

  • Sorry voor de kleine inbraak amice 22,
   Ook u wil ik danken ben nu bezig thee van mijn notebook te lappen 😉

   Overigens een schone aanvulling op het stuk van de hoofdredactie 🙂

 4. Geen twijfel mogelijk, Monc wordt op grote afstand de goalgetter van het WK 2022. Met Bobske als bodyguard kan het niet misgaan in Qatar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s